X
تبلیغات
کلاس آبی - متن پیشنهادی درس آزاد فارسی ششم ابتدایی

آداب و رسوم شب یلدا در آذربایجان

مراسم شب یلدا در آذربایجان که به " چیلله گجه سی " موسوم است، فرصتی برای اعضای خانواده فراهم می کند که گردهم بنشینند و تا پاسی از شب با هم باشنداین شب از دیرباز مورد تکریم مردم آذربایجان بوده و مراسم ویژه ای برای بزرگداشت آن  همچون  استان های  دیگر کشورمان  انجام می شد  امروزه نیز در  شب یلدا جوان‌ترها در منزل پدر و مادر جمع شده و با خوردن هندوانه، انواع حلوا، آجیل، پشمک و سایر خوردنی‌های سنتی، این شب را جشن می گیرند.

در آیین آذربایجان‌، هندوانه نشانه‌ای از فصل گرما و تابستان است و مصرف آن در شب یلدا که شب آغاز فصل سرماست خود بیانگر غلبه و چیرگی بر شدت سرمای زمستان است و شروع خوشی بر فصل سرما تلقی می‌شود.

از قدیمی‌ترین رسم‌های منطقه آذربایجان در شب چله برگزاری جشن خدر نبی  وتعریف داستان کوراوغلو  و حکایتهایی بود که با تکرار در شبهای طولانی زمستانهای گذشته به خصوص شب چله سینه به سینه به نسل امروز منتقل شده است.

نامگذاری شب چله در آذربایجان از این جهت است که روز شمار محلی مردم، شب یلدا پایان فصل پاییز و آغاز «چله بزرگ» و زمستان است. فصل زمستان در آذربایجان به سه دوره تقسیم می شود که 40 روز اول آن چله بزرگ ، 20 روز بعد از آن چله کوچک و 30 روز آخر بایرام آیی ( ماه عید نوروز ) است.به اعتقاد مردم  آذربایجان زمستان شدت بیشتری در 40 روز اول دارد.

غذای مخصوص این شب نیز در قدیم کوفته بود و با حضور بر سر سفره اعضای هر خانه این غذا مشاهده می‌شد . حلوای هویج و گردوی ارومیه در کنار سیب سرخ سلماس  زینت بخش مهمانی های شب یلدا است خانواده ها نیز نوعی حلوای محلی تهیه می کنند که به "داش حالوا" موسوم است و علاقه مندان ویژه ای بخصوص در بین کودکان دارد.

 



تاريخ : پنجشنبه سی ام آذر 1391 | 15:18 | نویسنده : علی فیض اله زاده |
.: Weblog Themes By VatanSkin :.